En stigning af vold i retssalene

Det er blevet farligere at gå på arbejde for advokater og dommere. I 2014 blev der registreret 61 episoder om trusler eller udøvet vold i retssalene. Det er otte sager mere end årene før, en alvorlig stigning mener formanden for dommerforeningen. 

Ansatte der bliver skubbet ned ad trapper, nikket skaller, eller truet med en stiksav, er blevet hverdagsproblemer i det danske retssystem.

En markant stigning på 13 % flere sager end der var i 2012 og 2013. Det er en stigning, der skal tages alvorlig, når tallet de foregående år har ligget stabilt.

Mikael Sjöberg, formand for dommerforeningen, ser det som et stort problem.

– Det er da meget ubehageligt. Jeg vil jo helst ikke have, at mine kollegaer skal frygte at gå på arbejde, eller at publikum skal frygte for deres sikkerhed. Derfor bliver vi nødt til at få endnu mere fokus på sikkerheden. Folk kan trygt møde i retssalene, men vi skal hele tiden have øje for, at noget alvorligt kan ske, har han fortalt til metroxpress.

Der er blevet afsat to gange 15 millioner kroner til et pilotprojekt af forhenværende Justitsminister Mette Frederiksen. Pilotprojektet skal være med til at øge sikkerheden i de danske retssale med hjælp til udstyr, uddannelse af de ansatte og ekstra personale.

Projektet er blevet sat i gang efter den tragiske episode sidste år, hvor en 67-årig bedstefar skød og dræbte en advokat og forsøgte at dræbe sin svigersøn i Københavns Byret. Han er sidenhen blevet idømt fængsel på livstid.

Mikael Sjöberg mener at det eneste effektive mod sådanne episoder er at indføre permanent adgangskontrol i retsbygningerne, ligesom i Sverige. Det vil cirka koste 50 millioner kroner om året at indføre i samtlige retssale i Danmark.

– På sigt ønsker vi adgangskontrol ved alle 25 byretter og de to landsretter, så man ikke kan komme ind med våben og andet. Lige nu har vi kun råd til vagter i fem byretter, men der kan også opstå problemer i familieretlige sager i for eksempel Hjørring, har han udtalt til metroxpress.

Kilde: metroxpress